Herbarium • deel 1

woensdag, juli 15, 2015 |
 Het was zo'n opdracht waar ik een heuse hekel aan had een paar jaar geleden. Herbarium maken voor school. Maar sinds kort heb ik ontdekt dat ik wel een kleine liefde ontwikkelt heb voor plantjes(die cactussen waren de bron). Als een tuincentra op wandelafstand was en mijn ouders geen schrik hadden dat planten mijn zuurstof zouden afnemen (want ja, ik zou kunnen stikken..), had mijn kamer een half tuincentrummetje geweest. Maar omdat ik het zo zonde vind om plantjes nadat ze 'niet meer mooi zijn' gewoon op de compoststapel te gooien, wilde ik een herbarium maken.

Herbarium is verzameling van gedroogde planten
Het lijkt wel of ik een plantenmoordenaar ben nu. Of een nerd? Dit is de eerste keer dat ik het doe, ik zag het vaak voorbij komen en ik wilde het proberen. Het is vakantie, waarom ook niet? (: Het is neit iets wat een trend zal gaan worden. Maar ik zag het steeds vaker voorbij komen op Tumblr dat het iets in me warm maakte, om het te doen. Het is gewoon leuk om door te bladeren.
Bekijk me nu niet als één of andere professional op vlak van plantjes drogen. (Dit klinkt echt als iets illegaals door dat woord drogen.) Maar hier is dus het soort van stappenplannetje op vlak van informatie die ik de afgelopen jaren heb verzameld en die ik deze keer ga toepassen.STAPPENPLAN

1• Neem een mandje en ga opzoek naar mooie plantjes en bloemetjes die je voor even op je kamer wilt. Mogen ook blaadjes zijn.

2• Nadat ze er een beetje slapjes uit gaan zien, hang je ze even te drogen aan een kapstok. (Toen ik het deed had mijn kamer een subtiel geurtje van bloemetjes.)

3• Dan leg je ze tussen twee vellen krantenpapier tussen een dik zwaar boek. Zorg er wel voor dat ze goed liggen; geen blaadjes die je verkreukt etc.
OF
3•Je kan het op een fancy manier doen met een eigen plantendrukpers. (Doe het maar gewoon op de budget manier.) Klik (← geen advertorial, gewoon een voorbeeldje.)

4• Laat het ongeveer een week liggen, mag ook langer. Dit zuigt al het vocht uit de plantjes, zodat ze niet gaat rotten. (Het is niet de bedoeling dat we bacteriën gaan kweken.)

5• Na dat weekje haal je ze er voorzichtig uit en dan kan je ermee doen wat je wilt.Kort gezegd, je legt plantjes tussen een dik boek en klaar. Het is bij de laatste stap dat ik een beetje vast zit. Ik weet nog niet hoe ik ze ga bijhouden, of zoiets. Duss, tijdens dat je een lange week wacht, kan je brainstormen over hoe je ze gaat verzamelen. Misschien deel ik wel eens een inspiratiebordje met van die plaatjesachtige herbariums. Laat het me weten.

Heb je dit ooit al eens gedaan en ga je dit eens doen tijdens de vakantie?

Liefs,
Britt

28 opmerkingen :

 1. Oh, dit is best een leuk idee! En ja, vroeger op school deden we het wel eens en met de scouts doen we het ook ieder jaar op 2-daagse. Het ziet er tof uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb op school met techniek ooit een herbarium apparaat-achtig iets gemaakt. Het ziet er niet uit, maar werkt super! Ik gebruik 'm in de zomervakantie wel eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk idee! Door jouw prachtige foto´s van bloemetjes en plantjes steeds ben ik ook een kleine liefde gaan ontwikkelen voor plantjes! :) Waar haal jij die plantjes vandaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon uit de tuin, haha. Maar als je een keer een wandelingetje doet vind je ook een heleboel hoor. Gewoon goed rondkijken!

   Verwijderen
 4. Wauw die foto's weer Britt, zo mooi! Heel tof gedaan dit. Krijg helemaal zin om het na te gaan maken haha :) Leuk ook hoe ze zo gedroogd hangen aan die hanger!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend leuk! ziet er heel mooi uit.
  Liefs. Jonne

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh zo gaaf! Ik moest het ooit in groep 6 maken en ik had er een blóedjehekel aan haha... Maar het lijkt me zo leuk om van die gedroogde bloemen in een fotolijstje te doen ofzo!
  X Emma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat idee van een fotolijstje heb je goed gevonden Emma! (:

   Verwijderen
 7. Ik heb in de eerste klas van de middelbare school een herbarium gemaakt. En ik vond het vreselijk. Al had ik wel een heel goed cijfer. Dat is nu al heel lang geleden (ik ga voor de tweede keer naar de 5e klas) en nu vind ik het best leuk! Misschien ga ik dit wel weer doen! Leuk idee! Liefs, Klaske

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, dit ga ik eens doen! Ik volgde die stappen ook toen ik een herbarium moest maken, maar ze hangen aan een kapstokje heb ik nog nooit gedaan. Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb op de middelbare school ook een herbarium moeten maken, wat een gedoe was dat! De bossen in bij oma om daar zeldzame plantjes te vinden die niemand anders had. En er dan vanalles bij schrijven. Ik denk dat ik het nu, nu ik wat ouder ben en de natuur wat meer kan waarderen, leuker zou vinden! Jouw bloemetjes zijn in ieder geval erg mooi. Succes en have fun! Liefs.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heeey, wat een topidee! Psst, wat heb je weer prachtige foto's genomen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik droog zelf ook van alles en beter droog je ze gelijk als je ze geplukt hebt, dan blijven ze mooier. Al is het ook leuk om er eerst nog van te genieten. Planten nemen trouwens geen zuurstof weg, ze geven het juist af, misschien kun je zo je ouders overtuigen ;). Ik heb zelf ook een herbarium gemaakt van een oud leesboek, wel grappig dat dit nu online komt terwijl ik zelf ook na zat te denken om er iets over te posten als ik weer thuis ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hebben dat nooit gemaakt op school, maar het ziet er juist super schattig uit :D Ik denk dat ik het wel een keertje zelf ga maken nu :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat gaaf! Ik heb het vroeger voor school moeten doen op de basisschool. Toen reed mijn vader me in de auto overal naar toe, want hij wist waar de mooiste plantjes stonden :').

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik dat moest doen was dat ook het geval. Vaders (en moeders) zijn daar echt genieën in, haha. Best handig natuurlijk. (:

   Verwijderen
 14. Ik hou van bloemen, dus ik hou van deze post! Ik vind die kleine roze bloemetjes in het water echt super schattig. In de eerste moest ik ook voor school bloemen drogen (weet niet of dit een herbarium is, volgens mij wel, heb de post terug gelezen en dat is een herbarium(goedzo alies..)) Ik vond het juist wel leuk. En ik denk dat ik door deze post opnieuw een herbarium ga maken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Dat is een herbarium haha! (: Gewoon doen, toon je me hem dan?

   Verwijderen
 15. Wat een leuk ideetje! Je hebt er ook echt weer prachtige foto's van gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Nog noooit moeten doen voor school, ziet er wel mega leuk uit! Ik droogde wel zo herfstbladeren met mijn mama vroeger :))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik ook nog gedaan, haha. Die blaadjes zien er kei tof uit op foto's, haha.

   Verwijderen
 17. Dit heb ik nooit moeten doen voor school, bladeren drogen wel. Maar dit is wel een superleuk idee! Weet je ondertussen al hoe je ze gaat bewaren? Misschien in een fotolijst (cliché, ik weet het!) of tussen een boek plakken dat je nooit meer gaat lezen? Dat zou ik alvast doen! Wat leuk dat je kamer tijdens het "droogproces" lichtjes naar bloemen rook!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb dat moeten maken voor school! in een mapje met uitleg erbij enzo. Maar moest ze wel niet aan een kapstok hangen, ik deed ze meteen in een dikke telefoongids. Misschien kan je aan iedere bloem een verhaaltje ofzo binden in een soort van fotoboekje?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb dit nooit hoeven maken maar het ziet er super leuk uit en wat een mooie foto's heb je gemaakt x

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat ziet dat er onwijs leuk uit! En oh wat hou ik toch van de foto's die je maakt<3

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dit heb ik ook eens moeten doen voor school, dan met bladeren. Het ziet er heel gaaf uit en je foto's zijn weer prachtig geworden. Ik denk dat het wel een trend kan worden hoor! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 22. ik wordt altijd zo vrolijk van gedroogde bloemen, ik heb deze vakantie zelf ook een paar bloemetjes verzamelt en ze tussen een boek gedroogd en het is zo leuk om opnieuw naar die plantjes te kijken en terug te denken aan waar je ze vond, en ja t is gewoon leuk haha ;)

  BeantwoordenVerwijderen